Farinlimpor

När jag var liten brukade min farmor baka stora, söta limpor som jag åt med god aptit. Det var länge sedan som jag åt dessa farinlimpor, dels för att farmor slutat baka dem, dels för att jag försöker hålla nere sockermängden i de matbröd jag bakar och köper. Men så nu kom jag att tänka på dem igen. Varför? Jo för att jag brukar kolla in bloggen Söta saker och gärna vill ha med ett bidrag till Månadens sötsak. På Söta saker handlar det mest om kakor och bullar och annat smarr, men på månadens tema vardag tänkte jag att ett matbröd kunde passa in – och sött är det ju! För den som vill går det säkert att dra ner sockermängden en aning, men jag skriver ut receptet i dess originalform :)
Farinlimpor

Farinlimpor
Skriv ut
Ingredienser
 1. 20 gram smör
 2. 150 gram farinsocker
 3. 3 dl vatten
 4. 1 ägg
 5. 1pkt gäst
 6. 600 gram (1,2 l) rågsikt
 7. 1 tsk salt
Gör så här
 1. Smält smör i en kastrull. Ta i socker och låt det smälta på svag värme. Fortsätt med att fylla på med vatten. Se till att degvätskan når omkring 37 grader (fingervarmt).
 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan. Rör i hälften av mjölet, ägget och sedan resten av mjölet. Arbeta degen smidig, låt jäsa i 1 timme.
 3. Knåda den på ett mjölat bord. Forma 2 limpor och låt dem jäsa i 30 minuter på en plåt. Nagga limporna med en gaffel och pensla med vatten. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25–30 minuter. Låt limporna svalna på galler.
Fröken Frukost http://www.frokenfrukost.se/

3 kommentarer till “Farinlimpor” 1. […] Farinlimpor från Fröken frukost […]

 2. Maria skriver:

  Mums! Älskar bröd så detta måste jag testa. Stämmer smörmängden? 20 gram låter så lite mot hur det brukar vara i bröd.

  1. Fröken Frukost skriver:

   Ja den stämmer. Egentligen vet jag inte om smöret ens behövs med tanke på hur lite det är, men det är så det står i min farmors anteckningar så jag körde på det :)

Leave a Reply